اینترنت فیبر نوری ftth نوعی پهنای باند است که دادهها با کابلهای فیبر نوری به صورت پالسهای نور انتقال مییابد. میتوان ادعا کرد که اینترنت فیبر نوری با سرعت ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه، بالاترین سرعت را نسبت به تمامی اینترنتها دارد. در حال حاضر مناطق تحت پوشش اینترنت فیبر نوری محدود بوده و زیرساخت لازم آن در تمامی شهرها موجود نیست. راهاندازی این اینترنت نیاز به تجهیزات خاص و کابل کشی دارد. این روزها برخی شرکتها با داشتن مجوز لازم از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در حال ارائه این خدمت در برخی مناطق هستند. امنیت پرداز نیز با دارا بودن نمایندگی رسمی از چند نمونه از اپراتورهای دارای مجوز FCP اقدام به خدمت رسانی به مشترکین عزیز نموده است.
در ادامه برای آشنایی با مفهوم اینترنت فیبر نوری، قیمت راهاندازی، مدت زمان فعالسازی و تمامی جزئیات لازم با ما همراه باشید.
اینترنت فیبر نوری (FTTH) چیست و چگونه عمل میکند؟
برخلاف کابل های مسی که دادهها را به صورت پالسهای الکتریکی ارسال می کنند، کابلهای فیبر به وسیله نور کار انتقال دیتا را با سرعت باورنکردنی انجام میدهند. بهتر است برای درک این موضوع، ابتدا نگاهی به ساختار فیبر و چگونگی عملکرد آن بیندازیم.
در داخل کابلها، رشتههای فیبر نوری قرار دارند. این فیبرها بسیار نازک هستند، به قدری که سایز آنها، به اندازه یک تار موی انسان (۱۲۵ میکرون) است. هر فیبر نوری دارای یک هسته شیشه ای یا پلاستیکی برای انتقال نور است که با روکشی احاطه شده که وظیفه آن انعکاس نور و جلوگیری از خروج آن از هسته است.
همانطور در طول مسیر، نور از طریق کابلها به صورت پالس عبور میکند، همزمان سیگنالها نیز با تقویت کنندههای نوری تقویت میشود تا از دست رفتن دادهها جلوگیری شود. هنگامی که سیگنال به نقطه پایانی خود میرسد، یک ترمینال نوری، این نور را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل می کند. در نهایت دادهها به وسیله روش کدگذاری باینری (ترکیبی از بیتها و بایتها) ترجمه شده و در سمت کاربر و یا سرور به صورت اطلاعات قابل مشاهده هستند.

انواع پیکربندی فیبر نوری
شرکتهای ارائه دهنده اینترنت مانند امنیت پرداز می توانند با انتخاب یکی از سه پیکربندی اینترنت فیبر نوری که در زیر شرح داده میشود، این سرویس را جهت استفاده مشترکین اجرا و پیاده سازی کنند:
FTTH (FIBER TO THE HOME)
فیبر به منزل
روش ftth معمولترین روش کابلکشی فیبر نوری است. در این تکنیک که بیشترین کاربرد را دارد، در تمام مسیر تا محل مشترک، کابلهای فیبر نوری جایگزین کابلهای مسی میشوند.
FTTB (FIBER TO THE BUILDING)
فیبر به ساختمان
این راهکار برای آپارتمانها وساختمانهای مسکونی و تجاری قابل ارائه است. بدین صورت که کابل فیبر نوری تا ساختمان مورد نظر کشیده میشود، سپس در داخل ساختمان برای کابل کشی تا هر واحد از کابل شبکه یا همان فناوری DSL استفاده میگردد.
FTTC (FIBER TO THE CABINET)
فیبر به محله
در این روش اتصال، نقطه پایانی فیبر، یک کافو در هر منطقه در فاصله کمتر از ۵۰۰ متری است. سپس مشترک از طریق یکی از فناوریهای DSL به شبکه متصل می گردد. این روش به ISPها اجازه می دهد تا از زیرساخت موجود استفاده کنند و هزینه های اولیه را پایین نگه دارند.

مزایای اینترنت بر بستر فیبر
خرید اینترنت پرسرعت فیبر دارای مزایای بیشماری است که در ادامه با آن آشنا میشویم:
- سرعت دانلود بالا: سرعت اینترنت فیبر نوری معمولاً به 1000 مگابیت در ثانیه میرسد. حتی در صورت تمایل مشترک به سرعت بالاتر، امکان ارائه سرعتهای بیشتر تا ۵۰۰۰ مگابیت بر ثانیه نیز وجود دارد.
- عدم کاهش پهنای باند: یکی از ویژگیهای بارز اینترنت فیبر، عدم افت سرعت است. حتی در مواقعی که چندین نفر همزمان از پهنای باند استفاده کنند، باز هم شبکه دچار کاهش سرعت یا اختلال نمیشود.
- سرعت دانلود و آپلود متقارن: به طور معمول میانگین سرعت دانلود، دو برابر سرعت آپلود است، اما در سرویس اینترنت فیبر نوری سرعت آپلود و دانلود در بیشتر اوقات متقارن میباشد.
- امکان فعالیتهای آنلاین: به سبب سرعت آپلود بالایی که اینترنت فیبر نوری دارد، امکان فعالیتهای آنلاین مانند تماسهای ویدیویی، اشتراکگذاری تصاویر با وضوح بالا و حتی گیم یا استریم برای اشخاص و کسب و کارها فراهم میشود.
- مقاومت بالاتر: از آنجایی که کابلهای فیبرنوری در شرایط مختلف آب و هوایی و همچنین نسبت به ضربه یا رطوبت، دوام بیشتری از کابلهای مسی دارند، مشتریان اینترنت فیبر نوری با قطع و وصلی کمتری مواجه هستند.
- حداقل پینگ تایم: پایین بودن تاخیر و پینگ تایم یکی دیگر از مزیتهای سرویسهای فیبر نوری است که برای گیمرها در درجه اول اهمیت قرار دارد.

معایب اینترنت فیبر نوری
معایب اینترنت فیبر نوری در مقابل مزایای بیشمار آن ناچیز است. مشکلاتی که در ادامه درباره این سرویس عنوان شده است، موقتی بوده و احتمالا تا دو سال آینده و اتمام پروژه زیرساخت فیبر نوری در کشور، حل خواهد شد. در هر صورت مشکلاتی که در حال حاضر مشترکین را از خرید این سرویس منصرف میکند، شامل:
- عدم پوشش دهی سراسری: از آنجایی که در حال حاضر زیرساخت کابلی فیبر نوری در بیشتر شهرهای کشورمان فراهم نیست، افراد نمیتوانند از این سرویس استفاده کنند.
- هزینه بالا: همانطور که پیشتر گفته شد؛ به دلیل نبود زیرساخت شبکه فیبر نوری در کشور، چنانچه تمایل به داشتن این سرویس داشته باشید، میبایست هزینه بالایی برای کابلکشی پرداخت کنید، که در حال حاضر پرداخت، پرداخت چنین هزینهای، به هیچ عنوان منطقی نیست.
بر اساس گزارش ایسنا: « بیش از ۷۰ هزار کیلومتر فیبر برای اتصال شهرهای مختلف کشور به یکدیگر فراهم شده است. از طرفی بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها و ۱۰۰ درصد کسبوکارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت برثانیه به پهنای باند ثابت دسترسی داشته باشند و دسترسی ۲۰ میلیون خانوار و پنج میلیون کسبوکار تا سال ۱۴۰۴ به اینترنت پهنباند ثابت باید بر بستر فیبر نوری شکل گیرد.»

کاربرد اینترنت بر بستر فیبر
سرویس فیبر نوری میتواند دسترسی سریع و بدون وقفه به اینترنت پرسرعت را برای کاربران فراهم کند. بنابراین اگر یکی از موارد زیر شامل حال شما میشود، این سرویس برایتان مناسب خواهد بود:
- اگر کسب و کار شما به یک سرویس کارآمد و پایدار نیاز دارد.
- اگر فعالیتهای آنلاین زیادی در فضای وب انجام میدهید.
- اگر گیمر یا تریدر یا استریمر هستید.
- اگر در منطقهای زندگی میکنید که بدلیل موقعیت جغرافیایی خود، دسترسی به اینترنت پرسرعت رادیویی یا اینترنت TD-LTE ندارید.
- اگر در مجتمعها و مراکز تجاری یا اداری ساکن بوده، اما دسترسی به یک اینترنت پرسرعت برای انجام امور خود ندارید.
- اگر دانلود و آپلود متقارن برای کسب و کار شما اهمیت دارد.
- اگر به هر دلیلی به دنبال پهنای باند قوی و پایدار هستید.
منبع: سپرداز